Perunkirjoitus

Perunkirjoitus on suoritettava kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta.

Perunkirjoitus

Lain mukaan perunkirjoitus on suoritettava kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta. Sitä varten tarvitaan aukoton sukuselvitys vainajasta syntymästä kuolemaan saakka. Lapuan Hiippakunnan alueen sukuselvitykset tilataan nykyään aluekeskusrekisteristä p. 041 7302 591 jos on ollut seurakunnan jäsen ja Väestörekisteriin kuuluvista Digi- ja Väestötietovirastosta (DVV). Enää ei siis virkatodistuksia tilata seurakunnista. Mikäli kuolinpesän osakkaan perintöosuus ylittää 20 000 euron (puoliso 110 000 euroa) rajan, tulee perinnöstä maksaa veroa. Siksi perukirja lähetetään Verohallintoon, perukirja on siis samalla veroilmoitus. Jokaisen Suomessa kuolleen henkilön jälkeen on tehtävä perunkirjoitus. Perukirja on asiakirja, josta selviävät kuolinpesän varat sekä velat, joiden perusteella perintövero määrätään. Perunkirjoitustilaisuuden järjestämisestä on vastuussa se, joka tuntee parhaiten vainajan varallisuustilanteen, yleensä puoliso tai lapsi.

Yhteistyökumppanimme perintöoikeudellisiin asioihin liittyen on Kurikan Osuuspankin notariaattipalveluiden osasto, jonka toimialueena on Seinäjoki, Kurikka, Tampere ja Jämijärvi. Voit tilata mm. perunkirjoitukset, ositus- ja jakokirjat sekä testamentit meidän kauttamme tai olemalla suoraan yhteydessä yhteistyökumppaniimme. www.poppankki.fi/kurikka 

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme

Aleksi Forsström (Seinäjoki, Kurikka, Tampere ja Jämijärvi)
pankkilakimies, varatuomari,
julkinen kaupanvahvistaja
puh. 040 5127 201

Kirsi Talvitie (Seinäjoki ja Kurikka)
notariaattiasiantuntija
puh. 040 7116 585

Tiina Sundell (Tampere ja Jämijärvi)
notariaattiasiantuntija, LKV
puh. 040 6716 391

Perunkirjoituksesta

Perunkirjoitus on järjestettävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta (ellei verohallinto myönnä hakemuksesta jatkoaikaa). Lain nojalla perunkirjoituksen voi tehdä itsekin. Sääntelyn moninaisuuden ja verotuksen vuoksi perunkirjoituksen toimittaminen lainopillisen ammattilaisen palveluita hyödyntäen on järkevää. Perintökaaren säännösten lisäksi perunkirjoitusta tehtäessä tulee ottaa huomioon avioliittolaki.

Lain mukaan perunkirjoitustilaisuuteen on kutsuttava kaikki pesän osakkaat. Perunkirjoituksen toimittaa kaksi uskottua miestä, joiden tehtävänä on omaisuuden luettelointi ja varojen arvottaminen niiden kuolinhetken käypään arvoon. Henkilön, joka ilmoittaa pesän varat ja velat uskotuille miehille, on perukirjaan tehtävä valaehtoinen vakuutus siitä, että annetut tiedot ovat oikeita. Perunkirjoituksen toimituttamisen laiminlyönti voi ääritapauksessa aiheuttaa osakkaille veronkorotuksen ja henkilökohtaisen velkavastuun vainajan veloista. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, jolla on kolme pääasiallista tehtävää:

  • Veroilmoitus
  • Omaisuusluettelo
  • Osakasluettelo

Perukirja on toimitettava kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta verohallinnolle.

Perintöverotus toimitetaan lähtökohtaisesti perukirjassa esitetyn varallisuuden arvon mukaisesti pesän velkojen/poistojen vähentämisen jälkeen ns. pesän säästöstä. Perintöverotus toimitetaan riippumatta siitä, jaetaanko pesän varoja vai jätetäänkö kuolinpesä toistaiseksi jakamatta. Perintöverojen määrä riippuu osakkaan jako-osuuden suuruudesta sekä sukulaisuussuhteesta perittävään.